Kurkistetaan lattian alle

Lattian rapsutushommat alkaa olemaan voiton puolella. Pääsimme vihdoinkin katsomaan mitä lattian alta löytyy. Lattiapinta vaikutti hyvältä, mutta sekään ei vielä takaa mitään. Irroitimme reunimmaisen lankun, jota ei valitettavasti saanut ehjänä irti, koska se meni melko paljon huoneistojen välisen seinän alle. Lautaa lohkotessa huomasi kuitenkin, että se on sisältä täysin vaaleaa ja rutikuivaa. Ei uskoisi että lankulla on ikää lähes sata vuotta! Myös lattian alla olevat purut ja turvepehku on täysin kuivaa. Tähän mennessä vaikuttaa erittäin lupaavalta.

Eilen kävimme rautakaupassa ja mukaan lähti maalinkaavin. Lattiapinta on vielä kauttaaltaan kovettuneen liiman peitossa, mutta tuolla kaapimella se vaikuttaa lähtevän huomattavasti helpommin kuin teräslastalla tai hiomakoneella. Kun on monta päivää raapinut pahvia irti parin sentin siivuina, tuo tuntuu jopa mukavalta hommalta!

Mukaan otettiin myös Uulan värikarttoja, tässä pikkuhiljaa pitää jo alkaa miettimään värejäkin, kun toimitusaika Uulan maaleilla oli kuulemma 1,5 viikkoa.

_MG_2284-web.jpgLähes sata vuotta vanhaa lankkua.

_mg_2283-webLattian alla on eristeenä kutterinlastua ja turvepehkua.

Kun on remppa päässyt vauhtiin, on hyvä alkaa vähitellen myös suunnittelemaan sitä! Remonttisuunnitelma on vielä alustava ja esim. eteisen ja vessan kohtalo edelleen avoinna. Aloitimme rempan toisesta olohuoneesta, jonka sai kätevimmin eristettyä muista tiloista. Siinä huoneessa ei myöskään ollut enää pönttöuunia, joten lämmittäminen onnistuu myös remontin aikana. Muutkin tilat on edelleen asuttavia ja käytössä. Asunnon läpikierrettävyys on remontin vaiheistamisen kannalta kätevää! Tarkoituksena on siirtyä olohuoneen jälkeen joko keittiöön tai toiseen olo/työhuoneeseen. Huoneissa teemme ainoastaan ”pintaremontin”, mutta keittiössä tulee suurempia muutoksia. Alkuperäiselle paikalleen muurataan uusi leivinuuni ja puuhella. Massiivinen leivinuuni varaa hyvin lämpöä ja toivottavasti tasaa hieman sisälämpötilaa talvella. Keittiökaapistot siirretään peräseinälle pitkäksi I-keittiöksi. Yläkaapit pyritään jättämään pois, sen sijaan tulee avohyllyjä, jossa voi säilyttää asioita lasipurkeissa yms.  Tarkoituksena on teettää keittiökalusteet puusepällä, kunhan sellainen ensin löydetään. Työhuoneessa tai edellisten asukkaiden makuuhuoneessa on kiintokalusteissa hienot vanhat ovet lankavetimineen ja ulkopuolisine nostosaranoineen. Ajattelimme käyttää vanhat ovet joko keittiön tai eteisen kalusteissa. Alkuperäinen keittiö on ollut leivinuunin vieressä, mutta se on sisältänyt käytännössä ainoastaan pesualtaan ja kuivauskaapin. Keittiö tehdään kokonaan uudestaan nykyvaatimusten mukaisesti. Induktioliesi ja astianpesukone on asioita, joista en suostu joustamaan edes vanhan talon kohdalla. 🙂 Alunperäisen keittiön väritys on kirkkaan keltainen, aluksi hieman vastustelin ajatusta keltaisesta keittiöstä, mutta olen kyllä alkanut jo lämmetä sille.

Vessa on tällä hetkellä tilana hieman epämääräinen, siinä on suihku, joka ei ole ollut vuosikausiin käytössä, pesukone, lämminvesivaraaja ja hieman eteisen kalusteita. Lisäksi se on melko huonokuntoinen, repsottavaa muovimattoa 90-luvulta. Märkätilaa tuskin vessasta teemme, koska puurakenteisena vanhassa talossa sellainen on hieman epävarma. Kellarissa on sauna ja suihku ja taloyhtiössä pihasauna, joten ne saavat riittää. Alkuperäisten piirustusten mukaan vessa on ollut puolet nykyisestä, kapea pikkuvessa. Sellaiseksi sen haluaisimme ehkä palauttaa, jolloin eteiseen saisi hieman enemmän tilaa. Läpikierrettävyys halutaan kuitenkin ehdottomasti säilyttää. Ongelmana on pyykinpesukone ja lämminvesivaraaja, mikä pitäisi lähivuosina joka tapauksessa uusia. Kellarissa olisi molemmille tilaa, mutta se taas aiheuttaisi remontin laajenemisen sinne… Kellari oli tarkoitus jättää vielä toistaiseksi nykykuntoon. Vessa taas on järjestyksessä ensimmäisiä asioita, mitä halusimme rempata, joten täytyy vielä pohtia lisää erilaisia ratkaisuja.

nayttokuva-2016-11-06-kello-16-00-15Alustavaa korjaussuunnitelmaa.

Jätä kommentti